Ekerö är en tätort belägen på Ekerön som är en ö i Mälaren som i sin tur ligger i Uppland. Ekerö är centralort i kommunen med samma namn. Staden har bildats av de tidigare orterna Träkvista och Tappström. Efter år 1975 räknades de som sammanväxta.

Snabb befolkningstillväxt

Något som gör orten speciellt är den snabba befolkningstillväxten de senaste årtiondena. År 1960 hade dåvarande Träkvista 582 invånare, medan Tappström hade 343 invånare. År 1970 var antalet invånare i Träkvista 1068 och antalet invånare i Tappström 1111. År 1975 slogs orterna som sagt samman och utvecklingen bara fortsatte. Enligt folkräkningen 2010 var folkmängden i staden 10 907, vilket är mycket med tanke på hur få invånare som bodde ute på Ekerön i Mälaren år 1960. Anledningen till den explosionsartade befolkningstillväxten har att göra med att Stockholm brett ut sig. Storstadsregionen Storstockholm har fortsatt att breda ut sig under samma tid som Ekerö växte i befolkning. Att bosätta sig i Ekerö blev allt attraktivare för varje år som gick.

Ekerös historiska arv

Öarna i Mälaren ligger strategiskt till och var av stort intresse för Sveriges tidiga befolkning. Vikingarna utnyttjade området för handel och lämnade många spår efter sig. Det allra första belägget för namnet Ekerö var ”Akru” som hittades på en runsten på Bogesundslandet år 2013. Området har två världsarv, nämligen Birka och området Drottningholm.

Ekerö idag

Främst fungerar staden som en bostadsort. Många uppskattar den vackra naturen och närheten till vattnet. Den största arbetsgivaren är Ekerö kommun och kommunenEkerö kan liknas vid en grön oas som ligger på ett antal öar i Mälaren. Eftersom många pendlar till Stockholms kommun är det viktigt med goda kommunikationer. Närheten till Stockholm är förstås en stor fördel, men även lokalt finns det en hel del att göra. Kommunen har flera idrottsplatser, två ishallar, golfbanor, kulturhus, ridhus, kulturskola, bibliotek, skidbacke och en hel del annat. Tack vare ett aktivt och engagerat föreningsliv finns det något för alla i kommunen.